Настрій

Депресія, розслідування триває…

Одна з причин депресії надмірна відповідальність( гіпервідповідальність), взята на себе добровільно. Ми самі навантажуємо себе по повній програмі, а потім самі ж «задихаємося» від усього цього. Гіперответственние люди в основному це “хороші дівчатка”і” хороші хлопчики”.

Виростаючи, вони ще довго доводить, що вони дуже хороші і роблять все щоб їх визнавали такими. Сама була такою колись, намагалася всім допомогти, догодити.Головна причина гіпервідповідальності-нерозуміння своїх кордонів.

Де я, де моє, де починається інша людина і його межі. І все тому що у таких людей присутні такі почуття, як страх (наслідки страшні, потрібно зробити все, щоб уникнути страшної події), вина ( “все через мене”), тривога (незнання майбутнього породжує спроби його контролювати).Ви гіперответсвенни, якщо· * берете на себе чужі проблеми· * занадто переживаєте, коли когось підвів (навіть через дрібниці і не спеціально)· * не спіть ночами через важкі дум, або прокидаєтеся і засинаєте з тривожними думками;· постійно переживаєте про те, чого вирішити не можете;· занадто відповідально ставитеся до всього у своєму житті;відчуваєте, що на тобі їздять всі, кому не лінь, в житті багато того, на що ми не можемо впливати, як би не хотіли.

Занадто відповідальна людина постійно відчувають тривогу і провину. Ці почуття-немов рідні сестри. Спочатку людина тривожиться, що не зможе щось зробити, а якщо все-таки не зробив (або зробив не так), починає мучитися виною, яка сама по собі сприяє тривожності.

Замкнуте коло безвиході.Дайте відповідь на прості запитання: 1. Чи Часто ви навантажені масою різних справ?2.

Чи вистачає вам часу на себе?3. Чи охоче ви беретеся за нові завдання?4. Чи знайоме вам почуття, що ви постійно комусь щось винні?5.

Переживання і складності близьких для вас-на першому місці?6. Ви схильні контролювати дії інших, так, ніби без вас нічого не вийде?7. Вас дратують люди, які не контролюють те, що відбувається, вам здається, що вони безвідповідальні?8.

Ви не можете сказати “ні”: рідним, близьким, начальству, так, як ніби це заборонено або все завалиться без вашої участі?Навіть половини відповідей ” так ” вистачає, щоб зрозуміти: ви гіперовідповідальна людина. Вам властиво звинувачувати себе в промахах, контролювати дії інших і самому страждати від надмірного навантаження.Гіпервідповідальні люди живуть чужим життям, постійно переживають, не знаходять спокою, не відчувають радощів життя, багато нервують, хворіють і швидше вмирають.

Вчіться жити комфортно і з усвідомленням того, що принадність життя — в її непередбачуваності. Що її потрібно приймати такою, яка вона є, а вирішувані труднощі вирішувати в міру сил і можливостей.У родичів проблеми? Допомагайте їм з розумінням того, що проблеми не ваші, Не вам їх вирішувати.

І не ваші помилки призвели до розвитку цих проблем. Повірте, світ без вас не завалиться!Частково взято з інтернету. Собяніна Ірина, психолог, коуч, педагог.

Related posts

Leave a Comment